3-01-23
Czersk. Nowy Przewodniczący Zarządu Zakładu Usług Komunalnych Sp. z o.o. w Czersku
Nowy dyrektor ZUK w Czersku już objął
stanowisko. Jaka jest jego koncepcja
funkcjonowania komunalnej spółki?

Krystian Łangowski ma 37 lat (na zdjęciu). Jest mieszkańcem gminy Czersk. Od 2011 roku pełnił funkcję inspektora ds. infrastruktury drogowej w Urzędzie Miejskim w Czersku. W Zakładzie Usług Komunalnych Sp. z o.o. pracuje od 2015 r., a od 2016 r. piastował stanowisko Zastępcy Dyrektora. Teraz, od początku 2023 roku, dowodzi już komunalną spółką.

- Obejmując stanowisko Przewodniczącego Zarządu planuję w głównej mierze utrzymać dotychczasową politykę finansową spółki, co będzie szczególnie wymagające w obliczu obecnej globalnej sytuacji gospodarczo - ekonomicznej. Stojąc przed trudnym okresem wywołanym, m.in. przez galopującą inflację, Zakład potrzebuje jak nigdy wcześniej optymalizacji wszystkich procesów. Owe działania muszą odbyć się bez pogorszenia jakości świadczonych usług, jak i warunków zatrudnienia Pracowników Spółki. Ostatnie podjęte przez ZUK zadania wykraczające poza tzw. zwyczajowo przyjęty zakres udowodniły, że szukanie nowych wyzwań jest właściwym kierunkiem działania, a obrazującym to przykładem są m.in. odbiór odpadów w innych gminach, realizacja prac budowlano-remontowych czy dystrybucja węgla.
Korzystając z okazji, chciałbym złożyć Szanownym Mieszkańcom Gminy Czersk najserdeczniejsze życzenia, zdrowia i realizacji wszelkich planów w 2023 roku!
- mówi Krystian Łangowski, nowy dyrektor czerskiego ZUK.