28-03-24
POMORSKIE. Atrakcje świątecznego stołu
Zdrowe przepisy na Święta od NFZ

Święta tuż, tuż. Jak jeść zdrowo i smacznie? Inspiracją do świątecznego menu mogą być przepisy z portalu Diety NFZ.

Już blisko 900 tysięcy osób korzysta z bezpłatnego portalu diety.nfz.gov.pl. Portal oferuje przepisy na zdrowe i proste dania, wśród których znajdują się również potrawy świąteczne.

Warto zastanowić się czasem nad zdrową i smaczną alternatywą dla tradycyjnych dań świątecznych. Niewiele osób wie jak przyrządzić pyszny pasztet z selera, niewiele wierzy, że przyjemną odmianę  dla kubków smakowych stanowić może zamiana  majonezu na jogurt naturalny, a tłustych mięs, kiełbasy i boczku na chude mięso, czy też zastąpienie smażenia gotowaniem i pieczeniem.

Dla przykładu załączamy trzy przepisy z portalu diety.nfz.gov.pl, które mogą stać się niewątpliwymi atrakcjami świątecznego stołu.

NFZ zaprasza do korzystania z portalu przez cały rok, gwarantując, że zamieszczone w nim treści stanowić będą istotny element zdrowego trybu życia, pozwolą pozbyć się niedobrych nawyków żywieniowych, wpłyną korzystnie na samopoczucie zainteresowanych oraz pozwolą w łatwy sposób pozbyć się zbędnych kilogramów.

Portal oferuje 15 planów żywieniowych opartych na diecie DASH. Jej podstawą są warzywa i owoce, niskotłuszczowe produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby, orzechy i nasiona.

Portal daje też możliwość indywidualnego doboru planu żywieniowego do preferencji użytkownika. Zamieszczono w nim ponad 9 tys. przepisów opracowanych przez dietetyków. Jest też kilkadziesiąt filmów z poradami żywieniowymi i przepisami, a także artykuły z poradami na temat zdrowego odżywiania i specjalne kulinarne e-booki.

Bez logowania można pobrać bezpłatny jadłospis na 3 dni. Po bezpłatnym założeniu konta użytkownik otrzymuje menu na 28 dni. Zalogowany użytkownik może wybierać liczbę posiłków w ciągu dnia — od 3 do 5 i wykluczać z jadłospisu produkty zawierające np. gluten, laktozę, ryby i owoce morza czy mięso.

Większość, bo około 60 procent odwiedzających strony diety.nfz.gov.pl stanowią  kobiety. Najczęściej z diet od NFZ korzystają osoby w wieku 20-30 lat i 40-latkowie. Przybywa także użytkowników po 60. roku życia.

Największym zainteresowaniem cieszy się plan żywieniowy Nadwaga i Otyłość – wybiera go 32 procent użytkowników. Korzystający z portalu prawie równie chętnie sięgają po plan Classic (30 procent). Wzrasta również zainteresowanie  rodzinnym planem żywieniowym.

Będąc już w świątecznym klimacie z okazji zbliżającej się Wielkanocy życzę Państwu, by tegoroczne Święta były pełne zdrowia, spokoju i wzajemnej życzliwości.

Monika Kierat
Rzecznik Prasowy
Narodowy Fundusz Zdrowia
Pomorski Oddział Wojewódzki

🐋 Pieczony łosoś w porach
🛍 𝗦𝗸ł𝗮𝗱𝗻𝗶𝗸𝗶:
• filet z łososia1/3 sztuki, 80 g
• por sztuka, 140 g
• cebula szalotka 2 sztuki, 40 g
• koperek, świeży lub suszony łyżeczka, 4 g
• sok z cytryny 1 2/3 łyżki, 10 ml
• oregano, suszone do smaku, 1 g
• oliwa z oliwek łyżka, 10 ml
• roszponka 4 garście, 100 g
• jogurt naturalny 0% tłuszczu2 łyżki, 40 g

🫕 𝗣𝗿𝘇𝘆𝗴𝗼𝘁𝗼𝘄𝗮𝗻𝗶𝗲:
🍴 Umyj pora, pokrój go na kawałki (długość ok. 5 cm). W garnku rozgrzej oliwę, podduś na niej pora i posiekaną cebulę. Pod koniec dodaj posiekany koperek.
Umyj i osusz rybę. Na dnie naczynia żaroodpornego umieść część duszonych porów, ułóż na nich rybę i skrop sokiem z cytryny. Resztę warzyw rozłóż wokół ryby.
Całość piecz w 220 stopniach przez 20 minut.
Surówka - wymieszaj roszponkę z jogurtem.

🥗 Błyskawiczna sałatka. Makrela z warzywami
🛍 𝗦𝗸ł𝗮𝗱𝗻𝗶𝗸𝗶:
• papryka czerwona 2/3 sztuki, 150 g
• ogórek zielony 2/3 sztuki, 100 g
• chleb orkiszowy kromka, 40 g
• rzodkiewka 4 sztuki, 60 g
• makrela wędzona sztuka, 120 g
• mix sałat1 1/2 garści, 50 g
🍴 Warzywa pokrój. Rybę obierz z ości. Połącz. Podaj z pieczywem.

SMACZNEGO 🍛

Regularne jedzenie ryb ma szczególne znaczenie w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.


 

🌿 Świąteczny pasztet z selera

🌟 A może spróbujesz czegoś nowego na święta? 💡 Zamiast tradycyjnych dań mięsnych, zaproś na stół zdrową i smaczną alternatywę! 🍽️ Co powiesz na pyszny pasztet z selera? To proste danie, które zaskoczy Twoje kubki smakowe!

💚 Przepis z portalu #DietyNFZ, który przypadnie Ci do gustu! ⤵

Pasztet z selera
    • ​​ ​ ​ ​czas przygotowania 65-70 min
    • porcje 16
    • poziom trudności: łatwy

🛍 𝗦𝗸ł𝗮𝗱𝗻𝗶𝗸𝗶:
    • seler korzeniowy 2 sztuki, 650g
    • cebula 1 sztuka, 100g
    • olej rzepakowy 8 łyżek, 80ml
    • kasza jaglana ugotowana ½ szklanki, 100g
    • czosnek 2 ząbki, 10g
    • nasiona słonecznika 1 łyżka, 10g
    • jajka 1 sztuka, 50g
    • majeranek, tymianek szczypta, 2g
    • gałka muszkatołowa szczypta, 1g
    • kurkuma ¼ łyżeczki, 1g
    • koperek lub natka pietruszki 3 łyżeczki, 12g
    • sól, pieprz szczypta, 1g

👨‍🍳 𝗣𝗿𝘇𝘆𝗴𝗼𝘁𝗼𝘄𝗮𝗻𝗶𝗲:
✓ Selery umyj, obierz i pokrój w kostkę.
✓ Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Selery piecz ok. 25 minut. W tym czasie cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na łyżce oleju. Koperek lub natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
✓ Upieczony seler zmiksuj dokładnie ze wszystkimi składnikami. Masę przełóż do formy wyłożonej pergaminem. Piecz w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Najlepiej kroić po odstawieniu do lodówki na kilka godzin.

🌿 Pamiętaj o zdrowszych zamiennikach!



Mazurek z karmelem daktylowo-migdałowym


𝐒𝐤ł𝐚𝐝𝐧𝐢𝐤𝐢

spód
mąka pszenna pełnoziarnista ½ szklanki, 65 g
masło 1/4 kostki, 50 g
ksylitol lub erytrol ¼ szklanki, 50 g
wiórki kokosowe 4 łyżki, 24 g

krem
suszone daktyle 1 garść, 50 g
migdały blanszowane 4 1/3 łyżki, 50g + 1 łyżka, 15 g do ozdoby
skórka starta ze sparzonej pomarańczy 1 łyżeczka, 10 g

polewa
czekolada gorzka 2 kostki, 20 g
mleko 1,5% tłuszczu 3-4 łyżki, 30-40 ml

𝐏𝐫𝐳𝐲𝐠𝐨𝐭𝐨𝐰𝐚𝐧𝐢𝐞
Migdały namocz w gorącej wodzie, odstaw. Z podanych składników na spód zagnieć ciasto. Foremkę wyłóż pergaminem i wyłóż ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 12-15 minut. Odstaw do wystudzenia.

Daktyle namocz w gorącej wodzie przez około 15-20 minut. Odsącz z wody i rozdrobnij na gładki mus. Migdały odsącz i zmiel je. Zostaw 1 łyżkę migdałów do ozdoby. Zmieloną masę migdałową połącz z musem daktylowym i skórką z pomarańczy.

Czekoladę rozpuść z mlekiem. Na spód nałóż masę daktylowo-migdałową. Następnie polej czekoladą. Wierzch posyp migdałami.

Czas przygotowania 50 min porcje - 8 poziom trudności: łatwy
cały przepis kalorie 1538 kcal
białko 25,7g
tłuszcze 99,5g
węglowodany 170,1g

Korzystaj ze zdrowszych przepisów portalu
https://diety.nfz.gov.pl/

Zobacz również:
KUCHENNE INSPIRACJE Z NFZ - WIOSNA





Materiały umieszczone w portalu Wizjalokalna.pl chronione są prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z materiałów w całości lub fragmentach, dalsze ich rozpowszechnianie bez zgody pisemnej redakcji portalu Wizjalokalna.pl, jest zabronione.