4-01-22
POMORSKIE. Jakie jest stanowisko burmistrza Czerska?
Nie dla upartyjnienia polskiej szkoły. Pomorscy samorządowcy przeciwko „Lex Czarnek”

Fot. mat. UMWP

Planowana reforma edukacji, tzw. „Lex Czarnek”, zdaniem samorządowców jest niezgodna z Konstytucją. Zmiany godzą i w uczniów, i w nauczycieli. Po ministerialnych zmianach szkoła będzie zideologizowana, a samorząd lokalny utraci możliwość kształtowania edukacji i stanie się jedynie administratorem budynku.

Konferencja pomorskich samorządowców poświęcona zmianom w edukacji odbyła się 3 stycznia 2022 r. przed Pomorskim Urzędem Wojewódzkim. Wzięli w niej udział m.in. Leszek Bonna, wicemarszałek województwa pomorskiego odpowiedzialni za edukację, prezydenci Gdańska, Gdyni i Sopotu oraz starości i wójtowie z Pomorza.

„Lex Czarnek” to powrót do PRL
Przeciwko planowanym przez rząd Prawa i Sprawiedliwości zmianom w prawie oświatowym protestują samorządowcy w całej Polsce. Apel w tej sprawie popłynął również z Pomorza.

–  To, co planuje minister Czarnek, to nic innego jak powrót do najczarniejszych czasów PRL i sanacyjnego autorytaryzmu. To niszczenie szkoły – mówił Leszek Sarnowski, starosta sztumski.

Zgodnie z planowanymi zmianami, kompetencje jednostek samorządu terytorialnego, takie jak na przykład tworzenie lokalnej sieci szkół czy powoływanie dyrektorów placówek oświatowych, zostaną bowiem ograniczone. W czasie konferencji wypowiedzieli się również uczniowie.

– Mamy marzenia wolnej szkoły i demokratycznej Polski. Nie osiągniemy tego żyjąc w strachu. Chcemy wiedzy prawdziwej, a nie ideologii – mówiła Zofia Wojtkiewicz, przewodnicząca Młodzieżowej Rady Miasta Sopotu. „Lex Czarnek” to również próba ograniczenia możliwości organizowania zajęć dodatkowych w szkołach.

– Zmiany zablokują dyrektorom i nauczycielom możliwość korzystania ze wsparcia organizacji społecznych. Decyzję, jakie zajęcia i kto je będzie organizować, będzie podejmował kurator oświaty – podkreślała Małgorzata Czarzyńska-Jachym, wiceprezydent Sopotu.

Warto także zaznaczyć, że z uwagi na niską subwencję oświatową, te możliwości już teraz są ograniczone.

Apel Rady Oświatowej
O zatrzymanie zmian w edukacji zaapelowała w grudniu 2021 r. Pomorska Rada Oświatowa.

– Projektowane zmiany wzmacniają znacząco rolę organu sprawującego nadzór pedagogiczny, tj. kuratora oświaty, będącego hierarchicznie usytuowanym organem rządowej administracji zespolonej w województwie, w istotny sposób ograniczają kompetencje i samodzielność samorządów w realizacji zadań własnych w obszarze edukacji publicznej – mówił Leszek Bonna, wicemarszałek województwa pomorskiego oraz wiceprzewodniczący PRO.

Pomorska Rada Oświatowa zwracała uwagę, że zawarte w rządowym projekcie regulacje podporządkują decyzje samorządu w kluczowych kwestiach zarządzania edukacją publiczną nadzorowi kuratora oświaty, naruszając tym samym art. 171 Konstytucji RP.

Pierwsze czytanie projektu zmian w prawie oświatowym, znanego jako tzw. „Lex Czarnek”, odbędzie się we wtorek, 4 stycznia 2022 r. na posiedzeniu sejmowej Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży i Komisji Obrony Narodowej.

Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego

Jakie jest stanowisko burmistrza Czerska?
Wysłaliśmy dziś (4.01) rano pytania do czerskiego ratusza w kwestii powyższego wydarzenia:

Czy burmistrz Czerska wziął udział w konferencji pomorskich samorządowców poświęconej zmianom w edukacji, która odbyła się 3 stycznia 2022 r. przed Pomorskim Urzędem Wojewódzkim?

Jakie jest stanowisko burmistrza Czerska co do propozycji zmian w edukacji planowanym przez rząd Prawa i Sprawiedliwości przeciw którym protestuje Pomorska Rada Oświatowa?

AKTUALIZACJA:
Wypowiedź burmistrza Czerska:
- Nie uczestniczyłem w konferencji, nie jestem członkiem Pomorskiej Rady Oświatowej i nie miałem okazji zapoznać się z projektem ustawy - brzmi treść przysłanej wypowiedzi burmistrza Przemysława Bieska-Talewskiego.

Dopytujemy burmistrza Czerska, przesyłając poniższe pytanie na utworzony adres e-mail (funkcjonuje w czerskim ratuszu od stycznia 2022 r. - tam mamy kierować wszelkie pytania):

W konferencji brali udział nie tylko członkowie Pomorskiej Rady Oświatowej. Dlaczego burmistrz Czerska nie brał udziału w wydarzeniu?

Czekamy na odpowiedź.