7-06-22
Gm. Czersk. Śladem naszych publikacji
Rada Gospodarcza przy Burmistrzu Czerska
- stanowisko przewodniczącego, komentarz redakcji

- Na prośbę Pana Tomasza Mundrego przesyłamy jego stanowisko z prośbą o publikację – brzmiała dzisiejsza (7.06) prośba przysłana do redakcji w mailu z czerskiego ratusza.

Wspomniane stanowisko (poniżej) dotyczy artykułu - „CZERSK. Posiedzenie Rady Gospodarczej. Kolejny raz bez udziału mediów, przekaz tylko z czerskiego ratusza”

fot. UM w Czersk
u

"Dzień dobry
W nawiązaniu do Państwa publikacji z dnia 27 maja, proszę o publikację mojego stanowiska.

Szanowni Państwo, Rada Gospodarcza przy Burmistrzu Czerska została powołana jako ciało doradcze. Składa się z przedsiębiorców, którym przede wszystkim zależy na rozwoju naszej gminy.

Wszyscy członkowie rady swoje funkcje pełnią społecznie. Angażujemy się w jej prace ze względu na dobro mieszkańców i chęć rozwiązywania lokalnych problemów. Nie zależy nam na upublicznianiu naszej pracy, szukaniu poklasku czy występowaniu w mediach. Nie takie są założenia Rady Gospodarczej. Dlatego też nasze spotkania mają charakter roboczy. Między innymi dlatego, by zarówno członkowie rady, jak i zapraszani goście, mogli z pełną swobodą i szczerością rozmawiać o poruszanych przez nas zagadnieniach. To szczególnie ważne dla rozwiązywania tychże problemów, a nie tylko pustych dyskusji. Jeśli upublicznimy nasze spotkania i rozmowy, większość z gości i przedstawicieli zechce się wycofać z tej inicjatywy, która jak wyżej wymieniłem, jest społeczna i ma na celu bezinteresownie wspierać gminę i jego społeczeństwo.

W związku z powyższym, liczymy na zrozumienie i wsparcie w tej materii.

Przewodniczący Rady Gospodarczej przy Burmistrzu Czerska
Tomasz Mundry”

Od redakcji:
Pan Przewodniczący pewnie ma sporo racji, ale należy zauważyć, że jednak przekaz, relacje z posiedzeń pojawiają się w przestrzeni publicznej. Na posiedzeniach obecny jest pracownik czerskiego ratusza, który przygotowuje notatkę z posiedzenia, wykonuje zdjęcia i publikuje materiał na stronie internetowej urzędu czy na FB. Czy zatem tylko urzędowy przekaz jest właściwy? Taki może się pojawić, a innych mediów już nie?